top of page

FRANSIZ REKABET OTORİTESİ INTERNET SATIŞLARINI YASAKLAYAN ROLEX’E 91.600.000 € PARA CEZASI UYGULADI



Fransız Rekabet Otoritesi (‘’FRO’’), 19.12.2023 tarihli duyurusu ile lüks saat üreticisi Rolex Grubu’na (‘’Rolex’’) yetkili perakende satıcılarının internet üzerinden yaptığı satışları engellediği gerekçesiyle 91.600.000 € değerinde para cezası uyguladığını açıkladı.


Bilindiği üzere, Rolex’in yetkili yeniden satıcılarının Rolex ürünlerini internet kanalıyla veya mail order yöntemiyle satmalarını yasakladığının tespit edilmesi üzerine FRO tarafından 2019 yılında soruşturma başlatılmıştı.


Rolex, soruşturma kapsamında yaptığı savunmada, internet kanalıyla yapılan satışların ürünlerinin lüks imajının korunması, sahteciliğin ve dağıtım sistemi dışından yapılan satışların engellenmesi gibi amaçlarla yasaklandığını belirtmiştir.


FRO de Rolex’in amaçlarının meşru olduğunu, ancak internet satışlarının engellenmesinin orantılı bir önlem olmadığını ve ilgili pazarda faaliyet gösteren diğer teşebbüslerin teknolojik imkanlardan da faydalanarak bu tip sorunlar için rekabeti daha az kısıtlayan farklı çözümler uygulayabildiğini belirtmiştir. FRO ayrıca, Rolex’in yeniden satıcılarından biriyle birlikte orijinalliğini garanti ettiği  ikinci el saatlerin internet üzerinden satın alınmasına yönelik bir program geliştirdiğine dikkat çekerek, ürünlerin internet üzerinden satışına yönelik yasağın ölçülü olmadığın ifade etmiştir.


FRO, ayrıca, son on beş yılda lüks ürünlerin internet aracılığıyla satışının giderek arttığını vurgulamış ve Rolex ürünlerinin internet kanalından satışını engelleyen uygulamaların tüketicilerin ve perakende satıcıların zararına olduğuna kanaat getirmiştir.


Anılan uygulamalar nedeniyle uygulanacak para cezası tespit edilirken Rolex France, Rolex Holding SA, Rolex SA ve the Hans Wilsdorf Foundation isimli teşebbüsler arasındaki sermaye, organizasyon ve hukuki bağlantılar dikkate alınarak, bu ekonomik bütünlüğün cirosu üzerinden ceza miktarı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ihlalin niteliği ve on yıldan uzun sürmüş olması da göz önünde bulundurularak, toplamda 91.600.000 € para cezası takdir edilmiştir.

bottom of page