top of page

BİRLEŞİK KRALLIK REKABET VE PİYASALAR OTORİTESİ İLAÇ FİRMALARINA 35 MİLYON £ PARA CEZASI UYGULADI

Son yıllarda ilaç sektörüne yönelik çok sayıda soruşturma yürüten ve çeşitli cezalar uygulayan Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (“CMA”), 3 Şubat 2022 tarihinde internet sitesinde yaptığı açıklama[1] ile beş firmaya aralarında anlaşarak mide bulantısı rahatsızlığı için kullanılan “prochlorperpazine” isimli reçeteli ilacı piyasaya sunulmasını engellemek suretiyle rekabeti kısıtladıkları gerekçesiyle toplamda yaklaşık 35 milyon £ tutarında (yaklaşık 47 milyon $) ceza uygulanmasına karar verdiğini açıkladı.


Yapılan açıklamada, Alliance Pharmaceuticals’ın Focus’u distribütörü olarak atadığı ve firmalar arasındaki anlaşma uyarınca Lexon ve Medreich’in ise birlikte geliştirdikleri rakip ürünü pazara sokmayarak Focus tarafından elde edilen karı paylaştıkları belirtiliyor. Medreich’in “prochlorperpazine” ürününü piyasaya sunmak için Ocak 2014’te ruhsat almasına rağmen, ihlal süresi boyunca piyasaya ürün sürmediği tespitine yer veriliyor. CMA tarafından yapılan açıklamada ayrıca, Aralık 2013 ve Aralık 2017 arasında Ulusal Hizmetinin (“NHS”) “prochlorperpazine” için yaptığı ödemelerin %700 oranında arttığı ve alınan ilaçların kutu sayısı düşmesine rağmen NHS tarafından 2014 ve 2018 yılları arasında yapılan ödemelerin 2.7 milyon £ seviyesinden 7.5 milyon £ seviyesine çıktığı vurgulanıyor.


CMA, ihlal tespiti sonucunda Alliance Pharmaceuticals’a 7.9 milyon £, Lexon’a 7.3 milyon £, Medreich’e 4.6 milyon £ ve Focus’un mevcut sahibi Advanz ve önceki sahibi Cinven ayrı ayrı ve birlikte sorumlu olmak üzere 15.5 milyon £ tutarında para cezası uygulanmasına karar verdi.



[1] Açıklamanın tam metnine aşağıdaki linkten erişebilirsiniz:

https://www.gov.uk/government/news/cma-fines-firms-over-35m-for-illegal-arrangement-for-nhs-drug

bottom of page